Træn din kelpie

Der findes masser og masser af gode tricks, som du kan lære din hvalp og din hund. Det er dog ikke alle tricks som egner sig til hvalpe, for du skal tage hensyn til, at hvalpens krop endnu ikke er fuldt udviklet.
Fysisk krævende opgaver af forskellig karakter, som f.eks. at springe og danse kræver, at hunden er omkring et år, før du rigtig kan arbejde med det. Ellers risikerer du at skade hvalpens led og knogler.
Men der er også masser af andre ting, du kan lære en hvalp.
Start som med al anden træning med noget simpelt, så du får udbygget Jeres samarbejde og hvalpens evne til at forstå dig, før du begynder med komplicerede ting.

Godbidder i håndklæde
Du skal bruge et håndklæde og nogle godbidder.
Læg håndklædet på jordern eller gulvet og vis hvalpen, at du lægger nogle godbidder på håndklædet. Fold håndklædet hen over godbidderne og lad hvalpen finde dem.
Hvis hvalpen er ved at give op, så hjælp den lidt ved at vise den, hvor den kan stikke snuden ind.
Øvelsen kan gøres sværere efterhånden ved at folde eller rulle håndklædet.
Til sidst kan du også binde en knude på håndklædet, så der skal arbejdes mere og mere for at få godbidderne ud.
 
Gå på træstammer
Hvis du går tur i skoven er det oplagt at lære hvalpen at gå på træstammer. En svær øvelse for nogle hvalpe og pærelet for andre.
Hvalpen skal løftes op på stammen og ned igen for at skåne dens ben.
Løft hvalpen op på stammen og giv den en godbid. Før en hånd med godbid foran hvalpens snude og lok den til at tage nogle få skridt. Giv den masser af ros og godbidder, mens du lokker den hen ad stammen.
Efterhånden skal hvalpen gå længere og længere hen ad træstammen, før den får godbidderne.

Ottetaller
Du kan lære hvalpen at gå i ottetaller rundt om dine ben.
Tag en godbid i hånden og træk den foran hvalpens snude, sådan at du fører den først rundt om dit ene ben, f.eks. højre om dit højre ben Brug evt. flere godbidder så hvalpen får en, før den mister interessen.
Dernæst fører du hvalpen venstre om dit venstre ben og giver godbid. Fortsæt med højre om dit højre ben, venstre om dit venstre ben osv.
Brug evt. en kommando ”otte” eller noget andet, så du til sidst kan få hvalpen til at gøre det uden at føre din hånd foran den.

Rulle
Når hvalpen ligger ned, så tag en godbid foran dens næse. Træk godbidden ud til den ene side, så hvalpens næse trækkes den vej. Træk så godbidden videre om mod dens ryg. Fortsæt så hvalpens næse kommer over dens rygrad, så vil kroppen begynde at følge med næsen rundt og pludselig ligger den på ryggen. Beløn undervejs, hvis hvalpen ikke kommer helt rundt. Den behøver ikke at komme hele vejen rundt de første gange.
Når du har fundet ud af at føre godbidden så hvalpen kommer helt rundt, så sæt kommandoen ”rulle” på, så den til sidst kan lave øvelsen uden at du bruger hånden.