Træn din kelpie

En hvalp skal beskæftiges, hvis den skal blive en glad hvalp, der ikke laver for mange ulykker.
De fleste hunderacer er udviklet med et formål for øje, som kunne komme mennesker til gavn.
F.eks. at hjælpe med at drive får og kvæg, jage vildt op, eller apportere dette. Nogle racer var specielt brugt til beskyttelse af hus og ejendom, mens andre racer igen var selskabshunde med opgaven at underholde og blive forkælet.
Men uanset hvad, så er det meget få hunderacer, der ikke har haft en opgave, der har krævet samarbejde og lydighed og ofte også masser af fysisk og mentalt krævende arbejde.
En hvalp af en hårdtarbejdende hunderace eller blanding heraf vil have en masse kræfter og energi, som den skal have brændt af. Hvis man vælger en hund af en meget aktiv race og så tilbyder den en luftetur på to gange ti minutter hver dag, ja så beder man næsten selv problemerne indenfor.

Meningsfuld beskæftigelse
For en hvalp vil enhver aktivitet, der bygger på samarbejde med dens fører, være meningsfuld.
Det vil f.eks. sige træning af enkle små øvelser som dæk og sit. Alt arbejde med indkald er også umiddelbart en glæde for hvalpen. F.eks. at lære hvalpen at vente med at gå over vejen, til den får lov er også en simpel lydighedsøvelse, som man kan få meget glæde af.
Mange små tricksøvelser er også med til at udbygge samarbejde og glæde.

Hjerne og næse
Men for at blive rigtig lykkelig, så skal en hvalp også have mulighed for at bruge sin hjerne og sin næse.
Det kan gøres på mange måder, men en nem og god måde er at lade hvalpen finde sin mad selv.
Du kan f.eks. binde hvalpen til et træ i haven, vise den en skål med mad og vise den, at du smider maden rundt omkring på græsset. Gå straks tilbage til hvalpen, løs den og sig ”find maden” eller noget lignende. Hvis den ikke lige kan finde ud af det, så prøv at gå med den og vis den nogle stykker, så kommer de fleste hvalpe hurtigt i gang med at bruge næsen.
Du må ikke gemme maden ret godt og heller ikke på et ret stort område til at starte med, for en lille hvalp kan ikke arbejde koncentreret i særlig lang tid. Hvis det er for svært, så vil hvalpen give op, og så må du lave det lettere næste gang.
Efterhånden som hvalpen bliver dygtigere, så kan du øge sværhedsgraden. Brug et større område, dæk nogle af madstykkerne med blade eller græs, læg et par stykker op i et lille træ eller andet sjovt.
Hvis du laver øvelsen indendørs, så kan du gemme madstykker bag stoleben uden en tallerken eller en kop eller andet opfindsomt.

Aktiveringslegetøj
Der findes også forskellige slags legetøj til hunde som aktiverer både hjerne og næse. F.eks. findes der runde eller firkantede ”bolde” som kan fyldes op med godbidder. Der er et eller flere huller i disse bolde og når hunden triller med bolden, så falder der godbidder ud, som den så skal finde og spise.
Hvis øvelsen foregår udendørs på græsplænen, så giver det endnu mere hjernemotion, for så skal hunden også finde godbidderne i græsset, hvor de ikke er så lette at se, som på gulvet inde i huset.
Sørg for, at bolden har en størrelse, så hunden ikke kan gabe over den, for hvis den kan det, så vil den ofte forsøge at bide den i stykker i stedet for at trille rundt med den.

Aktiv gåtur
Når du går tur med din hvalp/hund er det en rigtig god ide at lægge nogle små "øvelser" ind på turen, så hunden også skal bruge sin hjerne.
Medbring et stykke legetøj og gem det undervejs på turen. I starten kan du binde hunden og lade den se, at du "taber" legetøjet, så den ved, hvad der skal ske. Efterhånden kan du tabe legetøjet uden at hunden har set det og så lade den søge efter det. "Find bamsen" er en god kommando til denne leg.
Du kan også lave balanceøvelser undervejs, hvis der er en stor sten, en træstamme, en båd eller andet, som hunden kan gå på uden at komme til skade. Støt og hjælp i starten.
Almindelige lydighedsøvelser som sid, stå og dæk kan naturligvis også trænes undervejs.
Brug din fantasi og lav noget, som i begge synes er sjovt.